مهارتهای حرکتی ظریف شامل استفاده از ماهیچههای کوچکتر دستها، معمولاً در فعالیتهایی مانند استفاده از مداد، قیچی، ساخت و ساز با لگو، باز و بسته کردن دکمهها است. کارایی مهارت های حرکتی ظریف به طور قابل توجهی بر کیفیت نتیجه کار و همچنین سرعت انجام کار تأثیر می گذارد. مهارتهای حرکتی ظریف کارآمد نیازمند تعدادی مهارت مستقل برای کار کردن با هم برای دستکاری مناسب جسم یا انجام کار است.
“مهارت های حرکتی ظریف” در کاردرمانی دست ورزی شامل چه مهارت هایی است؟
چرا مهارت های حرکتی ظریف در کاردرمانی دست ورزی مهم هستند؟
مهارت های حرکتی ظریف برای انجام مهارت های روزمره همان طور که در بالا ذکر شد و همچنین برای مهارت های تحصیلی ضروری هستند. بدون توانایی انجام این وظایف روزانه، عزت نفس کودک آسیب می بیند، عملکرد تحصیلی آنها دچار افت می شود و گزینه های بازی آنها بسیار محدود باشد. همچنین آنها قادر به ایجاد استقلال مناسب در مهارتهای «زندگی» نیستند (مانند لباس پوشیدن و تغذیه خود) که به نوبه خود پیامدهای اجتماعی نه تنها در خانواده بلکه در روابط با همسالان دارد.
چگونه می توانید در یک نگاه متوجه شوید که یک کودک در مهارت های حرکتی ظریف در کاردرمانی دست ورزی مشکل دارد؟
در کاردرمانی دست ورزی، منظور از مهارت حرکتی ظریف چی می باشد؟
مهارت حرکتی ظریف عبارت است از هماهنگی عضلات کوچک در حرکت با چشم، دست و انگشتان. سطوح پیچیده مهارت دستی که انسان از خود نشان می دهد می تواند با سیستم عصبی مرتبط باشد. مهارت های حرکتی ظریف به رشد هوش کمک می کند و به طور مداوم در تمام مراحل رشد انسان رشد می کند.
مهارت های حرکتی ظریف توانایی انجام حرکات با استفاده از عضلات کوچک دست و مچ است. ما برای انجام وظایف کلیدی در مدرسه، محل کار و زندگی روزمره به این مهارت ها تکیه می کنیم. این حرکات کوچک برای اکثر مردم آنقدر طبیعی است که معمولاً به آنها فکر نمی کنیم. اما مهارت های حرکتی ظریف پیچیده هستند. آنها شامل یک تلاش هماهنگ بین مغز و عضلات هستند. آنها بر اساس مهارت های حرکتی درشت ساخته شده اند که به ما امکان می دهد حرکات بزرگ تری مانند دویدن یا پریدن انجام دهیم. در اینجا چند نمونه از زمانی که ما از مهارت های حرکتی ظریف استفاده می کنیم آورده شده است:
مهارتهای حرکتی ظریف در کاردرمانی دست ورزی چگونه رشد میکنند؟
مهارتهای حرکتی ظریف از دوران نوزادی شروع به رشد میکنند و با بزرگتر شدن بچهها به رشد ادامه میدهند. بچه ها همه با سرعت یکسان رشد نمی کنند. اما نقاط عطفی وجود دارد که معمولاً در سنین مختلف به آنها می رسند. به عنوان مثال، در سن ۵ یا ۶ سالگی، بچه ها معمولاً می توانند اشکال و حروف را کپی کنند و به راحتی از قاشق یا چنگال استفاده کنند. در ۷ یا ۸ سالگی آنها معمولاً می توانند به تنهایی کفش ها و دکمه ها و زیپ را ببندند.
افراد در هر سنی و به دلایل مختلف می توانند با مهارت های حرکتی ظریف مشکل داشته باشند. وقتی بچه های کوچک با مشکل مواجه می شوند، یک علت شایع اختلال هماهنگی رشدی (DCD) است. گاهی اوقات به آن دیسپراکسی نیز گفته می شود. DCD بر مهارت های حرکتی ظریف، مهارت های حرکتی درشت و برنامه ریزی حرکتی تأثیر می گذارد و معمولاً ماهیت وجودی این مشکل مادام العمر است، اما مهارت های حرکتی چه مهارت های ظریف و چه مهارت های حرکتی در این گونه افراد به دنبال دریافت خدمات کاردرمانی و به خصوص خدمات کاردرمانی در دست ورزی می تواند بهبود یابد و چه بسا اگر خدمات کاردرمانی در دست ورزی به موقع، مناسب و در دراز مدت دریافت شود می توان رنگ و بوی این مشکل را از کودک دور کرد به طوری که افرادی که افراد جدیدی که با این کودک برخورد می کنند، متوجه این مشکل در کودک نشوند. پس به خاطر داشته باشیم که کاردرمانی خصوصاً کاردرمانی درکی حرکتی و کاردرمانی در دست ورزی برای این کودکان بسیار مفید می باشد.
کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که بر روی ابعاد جسمی و روانی افراد کار می کند. این درمان در واقع حوزه ای میان رشته ای است که از علوم مختلف نظیر روانشناسی، فیزیولوژیک و آناتومی برای بهبود عملکرد بیماران بهره می برد. یکی از هدف های اصلی کاردرمانی به استقلال رساندن مراجع است. به طوری که پس از پایان جلسات بتواند به تنهایی کارهای مربوط به خود را انجام دهد.
مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های 3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.