کاردرمانی پارکینسون

کاردرمانی پارکینسون

مراحل کاردرمانی پارکینسون چگونه است؟

فعالیت‌های هوازی، فعالیت‌های استقامتی، فعالیت‌های انعطاف‌پذیری و فعالیت‌های تعادلی در  تمرینات کاردرمانی پارکینسون استفاده می‌شوند. در قدم اول کاردرمانگران باید ناتوانی جسمی بیمار، میزان یادگیری، وضعیت روانی بیمار، شرایط خانه، تعداد دوستان و مراقبین بیمار را ارزیابی کنند. سپس برنامه کاردرمانی وتوانبخشی پارکینسون را در جهت بهبودی و حل مشکلات زیر، طراحی نمایند:

  1. راه رفتن اهسته بیماران
  2. راه رفتن با قدم‌های کوتاه و کشیده شدن پا بر روی زمین
  3. توقف نمودن و یا شک و تردید داشتن در هنگام رسیدن به آستانه در
  4. متوف شدن و چسبیدن پاها به زمین
  5. اشکال در بلند شدن از صندلی
  6. اشکال در غلت زدن در رختخواب
  7. اشکال در لباس پوشیدن
  8. اشکال در چرخش دست و استفاده از ابزاری مانند پیچ گوشتی
  9. عدم تحرک دست‌ها هنگام راه رفتن

کاردرمانی پارکینسون

كاردرمانگران، باید یک برنامه تمرینی روزانه را در نظر گیرند كه همه حركات را داشته باشد. برنامه‌های ورزشی روزانه به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه نسبت به برنامه طولانی‌تر برای سه بار در هفته ارجحیت دارد. در این تمرینات باید توجه خاصی به تمرینات افزایش انعطاف بدن و کنترل حرکات تنه شود.

معمول‌ترین حالت تغییر در بدن كه با پیشرفت پارکینسون دیده می شود؛ حالت خمیده است که علاوه‌بر تمرینات انعطاف‌پذیری، كاردرمانگران باید به بیمار تکنیک‌های آرام‌سازی بدن و كنترل تنفس را آموزش دهند. با پیشرفت بیماری انوع تمرینات را در جهت بهبود راه رفتن تغییر می‌دهیم. به عنوان مثال: تحریک شنوایی ریتمیک همراه موزیک با تغییرات شدت صوت، تاثیر چشمگیری بر درمانجو دارد. همچنین رقص سبب توسعه الگوهای راه رفتن و فراهم كردن محیطی شاد برای بیمار می‌شود.

وقتی كندی حركت بیشتر آشكار می‌‌گردد؛ بیماران پارکینسون باید آموزش ببیند كه بیشتر از حركات جنبشی استفاده کنند و حركات نوسانی به سمت جلو و عقب برای چندین بار درحالی‌که بیمار نشسته است می‌تواند جنبش لازم برای بلند شدن از صندلی را فراهم کند.

برنامه‌های کاردرمانی پارکینسون

در برنامه‌های توانبخشی پارکینسون، درمانگر بر رو موارد زیر کار می‌کند:

  • افزایش دامنه حرکتی (ROM):
    یک متد کاردرمانی و فیزیوتراپی پارکینسون LSVT BIG است که برای راه رفتن سریعتر با قدمهای بزرگتر، بهبود تعادل و افزایش چرخش تنه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقعLSVT BIG  به منظور افزایش دامنه حرکتی بیماران پارکینسون بکارگرفته می‌شود.
  • الگوهای متقابل:
    حرکات متقابل، مثل الگوی (پهلو به پهلو) و (چپ به راست) در کاردرمانی پارکینسون مورد استفاده قرار می گیرند. الگوی متقابل با تمریناتی نظیر نوسان بازوها در قدم زدن،  دوچرخه ثابت دست و پا تمرین می‌شود.
  • حفظ و بهبود تعادل:
  • انجام تمرینات تعادلی برای بهبود راستای ایستادن و راه رفتن همراه با تقویت تنه برای جلوگیری از زمین خوردن و آسیب فرد از مهم ترین اهداف کاردرمانی و توانبخشی پارکینسون است.
  • تمرینات کششی و انعطاف‌پذیری:
    لازمه‌ی بهبود تعادل و افزایش دامنه‌ی حرکتی انجام تمرینات کششی و انعطاف پذیری است. بخصوص کشش عضلاتی مثل همسترینگ، چهارسر، پسواس ماژور و ایلیاکوس حائز اهمیت است.  تمرینات کششی باید بصورت مدوام در فواصل منظمی تکرار شود. (روزانه نیم ساعت).
  • تمرینات مقاومتی:
    عضلات بدن به‌طور طبیعی با افزایش سن افراد ضعیف می‌گردد، بنابراین انجام تمرین قدرتی برای همه افراد مهم است. پارکینسون به عنوان یک بیماری پیشرونده نیز باعث ضعف عضلات می‌شود، بنابراین انجام تمرینات مقاومتی و ورزش‌های قدرتی برای این افراد ضروری است.

تمرینات توانبخشی پارکینسون چه نقشی در روند بهبودی بیماری دارد؟

انجام تمرینات ورزشی برای بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا مفاصل و عضلات حرکت نموده، سفتی بیمار کم شده و وضعیت بدنی او بهتر می‌شود. راه رفتن یکی از مهم‌ترین تمرینات ورزشی می‌باشد. اکثر افراد در مراحل اولیه پارکینسون می‌توانند روزی ۲ تا ۳ کیلومتر راه بروند. در هنگام راه رفتن، کمر بیمار باید صاف باشد؛ شانه‌ها عقب بروند و سر راست نگه‌داشته شود.

آیا کاردرمانی و توانبخشی پارکینسون برای حل مشکلات خواب بیماران مؤثر است؟

مشکلات خواب این افراد به دلیل لرزش‌های شبانه، سفتی در اندام‌ها، عدم توانایی آن‌ها درغلت زدن در رختخواب، مشکلات دفع ادرار، بی‌قراری و حرکات غیرارادی دردناک، توهمات و کابوس‌ها می‌باشد. کاردرمانی پارکینسون  می‌تواند با فیزیوتراپی، توانبخشی و روان درمانی تا حدود بسیار زیادی در حل مشکلات خواب درمانجویان بدون مصرف دارو تاثیر گذار باشد.

کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که بر روی ابعاد جسمی و روانی افراد کار می کند. این درمان در واقع حوزه ای میان رشته ای است که از علوم مختلف نظیر روانشناسی، فیزیولوژیک و آناتومی برای بهبود عملکرد بیماران بهره می برد. یکی از هدف های اصلی کاردرمانی به استقلال رساندن مراجع است. به طوری که پس از پایان جلسات بتواند به تنهایی کارهای مربوط به خود را انجام دهد.

مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی بزرگسالان . کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های  3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.