سندروم بیبی دیجیتال در کودکانی دیده میشود که ساعات زیادی را در طول روز از وسایل الکترونیکی و دیجیتالی استفاده میکنند. احتمال بروز آن در کودکانی بیشتر است.اوتیسم یک اختلال رشدی عصبی است که با گرفتن خدمات دارو درمانی، ک و گفتاردرمانی، علائم آن خفیف میشود ولی از بین نمیرود. علائم اصلی اوتیسم شامل تاخیر و نقص در رشد کلامی، ارتباط چشمی و ارتباط اجتماعی است. علائم سندروم کودک دیجیتال نیز همانند اوتیسم دیده میشود. اما تفاوت این دو در این است که با حذف و یا کمرنگ کردن استفاده از وسایل دیجیتالی و الکترونیکی، علائم در کودکان دیجیتالی از بین میرود یا به سرعت تخفیف میابد.
پس از تولد نوزاد، مغز تا 2 سال رشد میکند. مراقبتهای این دوره در زندگی کودک بسیار تعیین کننده است. کودکانی که به هر دلیلی، زیر دو سال، از ابزار دیجیتالی استفاده میکنند به دلیل محدود شدن مغز به پردازش اطلاعات صوتی بصری دیجیتالی، عملکرد و ساختار مغز به شکل طبیعی تکامل نخواهد یافت. در واقع به دلیل محرومیت این کودک از دریافت انواع محرکها و ارتباط اجتماعی، مدارهایی در مغز تشکیل نخواهد شد. برای نمونه رشد حرکتی، رشد کلامی، رشد ارتباطی و اجتماعی در کودکان مبتلا به سندروم دیجیتال بیبی، دچار نقص خواهد شد.
در واقع پس از دادن مشاورههای لازم به خانواده و گرفتن خدمات کاردرمانی و گفتار درمانی، رشد چشمگیری در کودک دیجیتالی دیده میشود.
درمان آن به کمک توانبخشی انجام میشود. تیم توانبخشی متشکل از کاردرمانی، گفتاردرمانی و روانشناسی و مشاوره کودک است که میتواند درمان را سرعت بخشد. توجه داشته باشید که با دیدن علائم این سندروم باید سریعا به یک مرکز کاردرمانی مراجعه کنید، تا قبل از اینکه زمان طلایی درمان را از دست بدهید، کودک خود را از دام علائم آن نجات دهید. در ادامه به نقش هر کدام از حیطههای توانبخشی در درمان کودک مبتلا به سندروم دیجیتالی میپردازیم.
یکی دیگر از اعضای تیم توانبخشی، گفتاردرمانگر است. بطور معمول کودکان مبتلا به این اختلال دچار تاخیر و نقص مهارتهای زبانی و کلامی نیز میشوند. همانطور که یکی از موثر ترین راههای ارتباطی و انتقال پیام، کلام است؛ درمان اختلالات کلامی در این کودکان بسیار اهمیت دارد. گفتار درمان با تشخیص دقیق اختلال، در کنار کاردرمانی، برنامه درمانی را برای این کودکان تعیین میکند.
یک روانشناس با آگاهی از اختلالات کودکان، در قدم اول، اطلاعات لازم برای آگاهی از این سندروم را در اختیار خانواده قرار میدهد. درواقع خانواده باید بداند علت ابتلای کودکش به این اختلال چیست. حالا که خانواده آگاهی لازم را در این زمینه کسب کرد باید با شیوههای تربیتی کودک آشنا شود و آموزشهای لازم را در این زمینه، بگیرد. برای مثال چگونگی حذف ابزار الکترونیکی از دسترس کودک، آشنایی با انواع بازیها و سرگرمیهای پر هیجان و پر تحرک، حضور بیشتر در مکانهای اجتماعی همچون پارک و شهر بازی، مواردی هستند که به والدین کودک آموزش داده میشود.
برای تشخیص آن حتما باید یک ارزیابی کامل توسط یک متخصص کاردرمانی انجام شود. همچنین باید شرح حال درستی از والدین درمورد رفتارهای کودک گرفته شود. با این حال برای تشخیص قطعی لازم است مدتی از شروع درمان و همچنین حذف عوامل موثر در ایجاد سندروم بیبی دیجیتال بگذرد که میزان پیشرفت کودک دیده شود و بر اساس آن تصمیم قطعی درمورد تشخیص کودک گرفته شود.
متاسفانه برخی از سندرومها و اختلالات، به دلیل عدم آگاهی والدین در کودکان ظهور میابد. این سندرومها، که درواقع اکتسابی هستند، با آموزشِ تربیت و مراقبت صحیح از کودکان، به والدین، براحتی قابل مهار هستند. به هر حال در صورت ابتلا کودک، نیاز به درمان برای پیشگیری از اختلالات جسمی، اجتماعی و روانشناختی ضروری است. لازم است در صورت بروز هر گونه تاخیر کلامی، حرکتی، هوشی و اجتماعی، به یک متخصص کاردرمانی مراجعه کنید تا با گرفتن درمان به موقع، کودک خود را از دام آسیبهایی در بزرگسالی، نجات دهید.
مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های 3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.