علت درک پایین کودک کدام اند؟ اختلالات شنوایی، مشکل در برنامه ریزی و هماهنگی حرکتی، حساسیت شنوایی، اوتیسم، بیش فعالی یا تاخیر گفتاری می تواند موجب بروز درک پایین در کودکان شوند. همچنین اگر کودک شما متوجه کلمات و صحبت های دیگران نمی شود، احتمالاً بایستی به دنبال علت آن باشید.
سرعت در شناسایی، بررسی و درمان می تواند در مسیر بهبودی و کیفیت زندگی کودک تاثیر مستقیم داشته باشد. در این مطلب به علل و نشانه ها، ۷ عامل اصلی درک پایین کودکان، راهکارها و اقدامات موثر برای کمک به این کودکان را بررسی می کنیم. با ما همراه بمانید.
۷ علت اصلی و شایع که به عنوان علت درک پایین کودک ذکر می شوند عبارتند از:
البته لازم به ذکر است عوامل دیگری مانند مشکلات وراثت، ساختاری، آسیب های روانی، ضربات جسمی، قرار گرفتن در معرض مواد سمی مانند سرب و مشکل در برنامه ریزی و هماهنگی حرکتی هم از علل دیگر درک پایین کودکان شناخته شده است، اما ما در اینجا به بررسی ۷ مورد از مهم ترین آن ها می پردازیم.
اتیسم (autism) اختلالی است که در آن کودک تمایلی به برقراری ارتباط با دیگران ندارد. این کودکان عgایق محدودی دارند و شیفته انجام حرکات تکراری هستند. کودکان طیف اوتیسم به دلیل این که به برقراری ارتباط با دیگران تمایلی ندارند، معمولاً درک پایین تری هم نسبت به محیط اطرافشان دارند. مثلاً کودکان اوتیسم معمولاً نسبت به صدا زدن اسمشان واکنش یا توجهی ندارند. این کودکان عموماً نسبت به خطرات محیط خود آگاه نیستند. مثلاً ممکن است به سمت ماشین ها بروند یا از مواردی بترسند که چندان ترسی ندارد.
در نتیجه یک علت درک پایین کودک، اختلال اوتیسم است. با گفتاردرمانی اوتیسم و کاردرمانی اوتیسم می توان تا حدود زیادی درک آن ها را افزایش داد. البته فراموش نکنید که تشخیص اتیسم فقط با دیدن علائم انجام نمی شود. کودک باید مدت طولانی تحت نظارت پزشک متخصص باشد و هم زمان آموزش های کاردرمانی و گفتار درمانی را دریافت کند.
ما از طریق گوش خود جملات و کلمات دیگران را می شنویم و پس از آن درک می کنیم. کم شنوایی یک علت درک پایین کودک است. اگر فرزند شما به برخی از صداها واکنش نشان می دهد به این معنا نیست که شنوایی او کامل است. یعنی برای تست دقیق مهارت های شنیداری نیاز به شنوایی سنجی کودک داریم
. تست هایی که برای سنجش شنوایی کودکان و بزرگسالان به صورت جداگانه استفاده می شوند، در نهایت به طور دقیق وضعیت شنیداری فرد را مشخص می کنند. کودکانی که مبتلا به کم شنوایی هستند، ممکن است زمانی که ما به صدای بلند حرف می زنیم متوجه کلام ما شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله گفتار درمانی در کم شنوایی مراجع کنید.
برخی از کودکان نسبت به سایر همسالان خود درک پایین تری دارند. البته این درک فقط کلامی نبوده و این کودکان از محیط خود درک پایین تری دارند. ممکن است بازی را که سایر کودکان به راحتی انجام می دهند به سرعت یاد نگیرند و یا این که از غریبه ها ترسی نداشته باشند.
مشکل در نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD) در کودکان بسیار شایع است. این اختلال در کودکان با نقص در توجه و کاهش دامنه تمرکز و توجه شناخته می شود. این کودکان در توجه مشکل داشته و ممکن است به صحبت گوینده توجه کافی نشان ندهند.
در این صورت بخشی از گفتار را درک نمی کنند و متوجه نمی شوند. به این ترتیب است که درک پایین تری از گفته های دیگران دارند. کودکی که به بیش فعالی مبتلا است درک پایینی هم از خطرات و محیط خود نشان می دهد. امروزه برای درمان مشکل بیش فعالی، درمان های گفتار درمانی و کاردرمانی در اولویت اول قرار دارد.
همان طور که می دانید ما از طریق کلمات و جملات ارتباط برقرار می کنیم و از طریق کلمات هم آموزش می بینیم. گاهی برخی کودکان بدون هیچ دلیل پزشکی، کلمات و جملات را دیرتر یاد می گیرند و این کودکان با نقص تاخیر گفتاری شناخته می شوند. طبیعی است که کودکانی با اختلال تاخیر گفتاری به دلیل این که معنای درست بسیاری از کلمات و جملات را نمی دانند ،درک پایینی هم از گفته های دیگران داشته باشند.
به عنوان مثال اگر کودک معنای واژه “چرا” را نداند ،متوجه سوال “چرا غذا نمی خوری؟” را کامل متوجه نخواهد شد. این کودک با برنامه گفتاردرمانی در کلینیک سرو به طور یقین درک بالاتری از واژه ها پیدا خواهد کرد. پس علت درک پایین کودک می تواند به دلیل تاخیر گفتاری باشد.
اگر یکی از خویشاوندان خونی مانند والدین به اختلال یادگیری مبتلا باشند، احتمال بروز این اختلال و درک پایین کودک بیشتر است.
اختلال یادگیری می تواند رابطه مستقیمی با رشد ضعیف جنین در رحم و قرار گرفتن در معرض الکل یا مواد مخدر در دوران بارداری، زایمان زودرس و وزن بسیار کم نوزاد در زمان تولد داشته باشد.
برای تقویت درک پایین کودک و بهبود آن می توان از روش های درمانی زیر استفاده کرد:
کاردرمانی: برای بهبود مهارت های نوشتاری، کمک کاردرمانی بسیار ضروری است. کاردرمانگر می تواند به توسعه مهارت های زبان کودک کمک کند.
مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های 3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.